maanantai 14. tammikuuta 2013

Hopeasormus "paksusta materiaalista"




Viimeisimpänä työnä meidän tuli ammattimatematiikan tehtävänä valmistaa sormus "paksusta" materiaalista, joka tässä tapauksessa oli itse valettua. Tavoitteena oli osata soveltaa sormuksen koon mittaamisen laskukaavoja ja valamisessa tarvittavia tilavuuslaskuja, sekä ilmeisesti opettaa ohuemman materiaalin käsittelystä eroavia tekniikoita. Nämä tekniikat jäivät kuitenkin osaltani pimentoon, mutta ainakin kaavat ja laskut sujuvat, ja tuottivat jopa ihan kivan sormuksen. Työ oli kuitenkin nopea, ja valmistui mukavasti yhden päivän työstämisellä






Liikkeelle lähdin sahaamalla 2mm vahvuisesta hopealevystä pitkän neliskulmaisen suoran, jonka pituus oli kaavoilla laskettu omaan etusormeen sopivaksi. Viilasin palikan päädyt tasaisiksi, jonka jälkeen pakotini ja taivuttelin päädyt vastakkain juottamista varten. Juotin päädyt toisiinsa 1-juotteella, jonka jälkeen pakotin rinkulan sormuksen muotoon sormuspinnan avulla. Koska tekemistä aloittaessani en omannut ideaa sormuksen lopullisesta ulkomuodosta, ryhdyin miettimään sitä tässä vaiheessa. hyvin pitkään olin aluksi sitä mieltä, että tahtoisin flakkamallisen sormuksen, mutta päätin keksiä jotain muuta mielenkiintoisempaa. Kiinnitin huomiota muiden sormuksiin, joista useat olivat rungoltaan "koveria", ja ajattelin että voisin tehdä jotain vastaavaa itsekin. Valitettavasti materiaalini leveys ei riittänyt jotta sormuksestani olisi saatu pakotettua samalla tavalla kovera, ja päätin lähteä muotoilemaan runkoa kuperaksi viilaamalla koko runkoon kiertävän loven saranaviilalla.




Kun rungon kiertävä lovi valmistui, ryhdyin pyöristämään rungon sisäosaa kiinnittämällä sormus ruuvipenkkiin, ja filssaamalla sormuksen läpi viedyllä kapealla filssipaperisuikaleella. Samalla tavalla myös pyöristin ja siistin runkoa kiertävän uran. Siistittyäni ja pyöristeltyäni sormusta tarpeekseni, kiillotin sormuksen tavalliseen tapaan valkoisella ja punaisella vahalla, huopa- ja rättilaikoilla.










Tyytyvisyyteni lopputulokseen yllätti jopa itseni. En lähtenyt tekemään mitään erikoista, tavoite oli vain saada tehtyä tehtävänannon mukainen perussormus ilman mitään hifistelyä. Ei tämäkään mikään superinnovatiivinen design-ihme ole, mutta ihan tyydyttävä miellyttävä nopea suoritus. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti